naar top
Gemeente Bertem
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Opgepast voor de tijgermug!

De tijgermug komt vooral voor in warmere gebieden, maar is door de klimaatverandering ook in opmars in Vlaanderen. Vorig jaar werden dubbel zoveel locaties gemeld waar tijgermuggen gespot zijn. Daarom enkele tips om de verspreiding van het beestje tegen te gaan.

Tip 1: geef tijgermuggen geen lift

Als u met de wagen huiswaarts keert vanuit Italië, Frankrijk, Spanje of Zuid-Duitsland, let dan goed op dat u geen kleine verstekelingen meeneemt. Ook niet in uw valies. Ziet u een verdachte mug, vernietig ze dan.

Tip 2: voorkom broedplaatsen

Alle muggen hebben water nodig om zich voort te planten. Een kleine plas water op een zeil, in een goot of op een plat dak is al voldoende. Ook rioolputjes en regentonnen zijn favoriete broedplaatsen voor de mug. Het is dus belangrijk om plasvorming te verwijderen of te vermijden!

Denk er dan bijvoorbeeld aan om

  • water in plonsbadjes, potten en plantenschalen wekelijks te verversen
  • uw regenton af te dekken met muggengaas
  • uw dakgoot regelmatig te reinigen
  • emmers, zeilen en kruiwagens met water niet te laten staan

Tip 3: investeer eerder in biodiversiteit dan in gif

Libellen, juffers, waterkevers, kikkers, salamanders, vleermuizen en vogels, ja zelfs de wesp! Ze eten graag (exotische) muggen. Geef hen dus een plekje in uw tuin. Ga zeker niet zelf aan de slag met biociden, laat dit over aan de professionals. Draag uw steentje bij en meld tijgermuggen op www.muggensurveillance.be 

Gepubliceerd op dinsdag 09 juli 2024
Nieuwsoverzicht
tijgermug

Openingsuren & contact

Omgeving

Recyclagepark

adres
Baanakkerweg3060 Bertem
Tel. tel.
0800 97 097

Deel deze pagina